«Πάτα το κουμπί… …κλείσε την τηλεόραση!»
Πόσο εξαρτημένοι είμαστε από την τηλεόραση; Πόσες ώρες βλέπουμε καθημερινά και κυρίως, πόσες ώρες βλέπουν τα παιδιά; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι θα κερδίζαμε αν πατούσαμε το κουμπί και πόσα πράγματα θα μπορούσαμε να κάνουμε με τα παιδιά μας;
Επίσημες έρευνες, δείχνουν πως τόσο οι ενήλικες, όσο και τα παιδιά καταναλώνουν πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη, με αποτέλεσμα να γίνονται αντικοινωνικοί. Αναμφισβήτητα, είναι πολύ βολικό να αφήνουμε τα παιδιά μας μπροστά στην τηλεόραση. Επικρατεί ηρεμία στο σπίτι και μπορούμε να κάνουμε ανενόχλητοι τις δουλείες μας. Όμως, πόσο αυτή η ‘εύκολη λύση’ είναι ωφέλιμη για αυτά; Για του λόγου το αληθές, έχει αποδειχθεί πως η περιορισμένη και προσεκτική χρήση, είναι εποικοδομητική. Για παράδειγμα, μισή ώρα την ημέρα, η παρακολούθηση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος, προσφέρει γνώσεις, διασκέδαση και χαλάρωση. Σε συνδυασμό λοιπόν με τη συμμετοχή του γονέα, είναι μια ευεργετική εμπειρία, καθώς περνούν μαζί ευχάριστο χρόνο, συζητούν και υποδεικνύουν τα θετικά στοιχεία και προάγεται η κριτική σκέψη.
Από την άλλη πλευρά όμως, η ανεξέλεγκτη χρήση, μπορεί να αποβεί καταστροφική. Τα παιδιά είναι εκτεθειμένα σε σκηνές βίας, ακατάλληλες διαφημίσεις και ανάρμοστα πρότυπα. Όλα αυτά ενισχύουν την επιθετικότητα τους, τους δίνουν λανθασμένα μηνύματα και τα κάνουν αντικοινωνικά. Βέβαια, πρέπει πάντα να θυμόμαστε πως τα παιδιά μιμούνται ό,τι βλέπουν. Συνεπώς, δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση να είναι συνετά, όταν εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε. Οφείλουμε λοιπόν, να υιοθετήσουμε συνήθειες που να εμποδίζουν την εξέλιξη αυτού του εθισμού. Πιο συγκεκριμένα:
- Κλείστε την τηλεόραση την ώρα του φαγητού.
- Διαβάστε ένα βιβλίο, το οποίο βοηθά στη διεύρυνση των οριζόντων και εξάπτει την φαντασία.
- Μάθετε το παιδί να κλείνει την τηλεόραση όταν τελειώνει το πρόγραμμα που παρακολουθούσε.
- Βρείτε εναλλακτικές δραστηριότητες που θα τα ενθουσιάσουν.Σχετικά με τα τελευταίο, υπάρχουν πολλές διαφορετικές ιδέες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να τραβήξετε την προσοχή τους.
- Κάντε μια κατασκευή, οργανώστε ένα κινητικό παιχνίδι μέσα στο σπίτι, δημιουργήστε μια απλή συνταγή.
‘’Βρείτε την πιο παιχνιδιάρικη διάθεσή σας και απολαύστε αξέχαστες στιγμές με τα παιδιά σας, προσφέροντάς τους αγάπη, χαρά και διασκέδαση. ‘’
Βιβλιογραφικές αναφορές:
- Anna Huete, Αντί να βλέπει τηλεόραση…, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΛΟΚΑΘΗ
Γεωργοπούλου Χαριτίνη,
Κοινωνική Λειτουργός