«Καλοκαίρι με τους εφήβούς μας»
Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, την ωραιότερη εποχή του χρόνου, όπου «η θάλασσα βγάζει κρυφή φωνή – φωνή που μπαίνει μες την καρδιά μας και την συγκινεί και την ευφραίνει» (Κ. Π. Καβάφης). Στο άκουσμα λοιπόν καλοκαιρινές διακοπές,όλοι αναλογιζόμαστε χαλάρωση ανεμελιά και ευχάριστες οικογενειακές στιγμές.Ωστόσο όταν τα παιδιά και κυρίως οι έφηβοι καλούνται να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον χρόνο των διακοπών τους δημιουργούνται αρκετά προβλήματα και προστριβές στο οικογενεικό περιβάλλον καθώς η φαντασία και η εναλλαγή περιορίζεται και τη θέση τους παίρνει η ενασχόληση με την τεχνολογία.
Αν αναλογιστεί κανείς πως για τους εφήβους είναι μία περίοδος που βιώνουν έντονες ψυχοβιολογικές αλλαγές, ενώ αρχίζουν να απομακρύνενται από την οικογένειά τους βιώνοντας αισθήματα ανασφάλειας, φόβου και εκνευρισμού,η προσαρμοστικότητα και η συννενόηση φαντάζουν ιδανικές και έρχονται σε σύγκρουση με τη σταδιακή ανεξαρτησία τους(Eccles et al., 1993. Μάνος, 1997).Όταν λοιπόν το σχολείο τελειωνειντζώνει και ο ενθουσιαμός για τις καλοκαιρινές διακοπές ξεκινά,η δημιουργικότητα και η ενασχόληση με διάφορες εξωσχολικές δραστηριότητες περιορίζεται.Την θέση τους παίρνει η οθόνη και σύντομα αρχίζουν να βαριούνται και δε βρίσκουν κάτι που να γεμίζει τη μέρα τους και τη διάθεσή τους.
Είναι ευκαιρία λοιπόν αυτό το καλοκαίρι να κάνουμε μαζί τους δημιουργικές δραστηριότητες, που θα τα βοηθήσουν να μην βαρεθούν και θα χαρίσουν σε όλους ένα αξέχαστο καλοκαίρι.
Ας δούμε λοιπόν δημιουργικούς τρόπους απασχόλησης των εφήβων αυτό το καλοκαίρι. Οι δραστηριότητες αυτές μπορούν να είναι είτε σε εξωτερικούς χώρους όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν αλλά και μέσα στο σπίτι.
Virtual ξεναγήσεις σε Μουσεία
Πλέον πολλά μουσεία έχουν δημιουργήσει τη δυνατότητα να τα επισκεφτούμε και να περιηγηθούμε σε όλους τους χώρους των εκθεμάτων απολαμβάνοντας την τέχνη μέσα από ξεναγήσεις και δραστηριότητες. Η εφαρμογή Google Arts & Culture μας ξεναγεί σε πολλά μουσεία ανά τον κόσμο και μπορούμε να δούμε πολλά κλασσικά έργα παρέα με τα παιδί.Επίσης έχει πειράματα σχετικά με το σύμπαν, την μόδα, το ψάρεμα και πολλά άλλα που θα ενισχύσουν κάθε ενδιαφέρον.
Ατομικά αθλήματα
Έχουν και αυτά πολλά οφέλη. Οι πολεμικές τέχνες, η φυσική αγωγή, η κολύμβηση και ο στίβος είναι πολύ καλές επιλογές. μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα στους εφήβους να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά λειτουργικότητάς τους (συναισθηματικά, κοινωνικά, συμπεριφορικά, ακαδημαϊκά).
Εκδρομές στη φύση-κάμπινκ
Μια οικονομική λύση για διακοπές έστω και για ένα τριήμερο είναι να οργανώσετε μία εκδρομή για κάμπινγκ στη θάλασσα ή στο βουνό. Τα παιδιά μπορούν να προσκαλέσουν και την παρέα τους και να αποφασίσουν για τις όποιες δραστησριότητες θα ακολουθήσουν στην περιοχή.Το βράδυ κάτω από τα αστέρια άλλωστε ακούγονται οι καλύτερες ιστορίες.
Αλλαγή διακόσμησης από παιδικό δωμάτιο σε εφηβικό
Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε αρκετά χρήματα για να αλλάξετε το παιδικό δωμάτιο. Μπορείτε απλά να αλλάξετε τη διάταξη των επίπλων, να φτιάξετε ένα κολάζ από αγαπημένες φωτογραφίες ή αφίσες σε έναν από τους τοίχους, να αλλάξετε το χρώμα σε έναν τοίχο που θα επιλέξει το παιδί και να μεταμορφώσει το χώρο.Θα μπορούσατε και μαζί να ξεκινήσετε το βάψιμο.
Η ενασχόληση με αυτές τις δραστηριότητες λειτουργεί προστατευτικά ως προς την ανάπτυξη ή την αποφυγή συναισθηματικών κυρίως προβλημάτων και εντάσεων μέσα στην οικογένεια με εφήβους. Συγκεκριμένα, έχει βρεθεί ότι το σύνολο των εξωσχολικών δραστηριοτήτων, ανεξαρτήτως τύπου ή πλαισίου όπου τελούνται, συνδέονται με μικρότερα ποσοστά κατάθλιψης σε εφήβους και οφέλη στη συναισθηματικήλειτουργικότητα (Fredricks & Eccles, 2005. Mahoney & Schweder, 2002) και σίγουρα θα σας αποβάλλουν από συνεχόμενες εντάσεις και προστριβές.Σε όλες αυτές τις δραστηριότητες μην ξεχάσετε να παίρνετε φωτογραφίες ώστε να φτιάξετε το αξέχαστο άλμπουμ των διακοπών που θα ξεφυλλίζετε το χειμώνα προσμονώντας τη δημιουργία του νέου το επόμενο καλοκαίρι όλοι μαζί.
Πηγές
Ενασχόληση εφήβων με Δομημένες Εξωσχολικές Δραστηριότητες και σχέση με χαρακτηριστικά λειτουργικότητας. Κανταρτζή Ευαγγέλου,Θεσσαλονίκη 2012.
https://www.kindykids.gr/parents/512-dimiourgiko-kalokairi-goneis.html, online 20 Ιουλίου 2021.