
Γνωρίζοντας την Εργοθεραπεία!
Τί είναι Εργοθεραπεία;
Είναι η επιστήμη που ασχολείται με άτομα και ομάδες που φέρουν είτε εκ γενετής είτε επίκτητες δυσκολίες. Στόχος είναι η βελτίωση των καθημερινών δραστηριοτήτων και η επανένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο.
Τί περιλαμβάνει η διαδικασία της εργοθεραπευτικής παρέμβασης;
Η εργοθεραπευτική παρέμβαση θα πρέπει να είναι δομημένη, συστηματική, στοχο-κατευθυνόμενη, εξατομικευμένη και αποκαταστασιακή.
Η διαδικασία της παρέμβασης χωρίζεται στα εξής στάδια: α)αξιολόγηση β)θέσπιση σκοπού και στόχου γ)σχεδιασμός παρέμβασης δ)εφαρμογή εξατομικευμένου προγράμματος ε)επαναξιολόγηση ζ)τερματισμός προγράμματος.
Ποίοι είναι οι παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη κατά τον σχεδιασμό της εργοθεραπευτικής παρέμβασης;
Το επίπεδο των αισθητικοκινητικών, γνωστικών, και ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του ατόμου στην εκτέλεση των δραστηριοτήτων καθημερινής ζωής.
Α. Αισθητικοκινητικά Στοιχεία: Αφορούν την ικανότητα λήψης ερεθισμάτων, επεξεργασίας πληροφοριών και ανταπόκρισης σε αυτά. Καηγοριοποιούνται σε:
- Αισθητηριακά (Sensory)
- Αισθητηριακή επίγνωση (sensory awareness) δηλαδή τη λήψη και διαφοροποίηση αισθητηριακών ερεθισμάτων.
- Aισθητηριακή επεξεργασία (sensory processing) που περιλαμβάνει την επεξεργασία ενός ερεθίσματος και ανάλογα με το ερέθισμα διακρίνεται σε:
- Απτική
- Ιδιοδεκτική
- Αιθουσαία
- Οπτική
- Ακουστική
- Γευστική
- Οσφρητική
- Αντιληπτική επεξεργασία (Perceptual Processing) που αφορά την οργάνωση των αισθητηριακών ερεθισμάτων σε αντιληπτικά πρότυπα και διακρίνονται σε:
- Στερεογνωσία
- Κιναισθησία
- Αντίδραση στον πόνο
- Σχήμα σώματος
- Διάκριση Δεξιού – Αριστερού
- Μονιμότητα μορφής
- Θέση στο χώρο
- Οπτική ολοκλήρωση
- Διάκριση μορφής από φόντο
- Αντίληψη του βάθους
- Χωρικές σχέσεις
- Τοπογραφικός προσανατολισμός.