Ανάπτυξη προφορικού λόγου σε παιδιά ηλικίας 4 χρονών

Η προφορική επικοινωνία είναι η πιο συχνή επικοινωνία που έχουν οι άνθρωποι και ίσως η πιο δυνατή και ουσιαστική γιατί περιλαμβάνει όχι μόνον το λόγο αλλά τη φωνή, την ένταση και την ταχύτητά της. Την προφορική επικοινωνία τη συναντάμε παντού, σε φιλικές , επαγγελματικές και διαπροσωπικές συζητήσεις.

Η ανάπτυξη του προφορικού λόγου στην ηλικία των 4 χρονών παρουσιάζει ραγδαία εξέλιξη τόσο στην παραγωγή, όσο και στην κατανόηση. Συγκεκριμένα, στον προφορικό λόγο το παιδί είναι σε θέση να αντιληφθεί τις έννοιες του χώρου (πάνω/κάτω, μέσα/έξω, μπροστά/ πίσω), γνωρίζει αντίθετες περιγραφικές έννοιες ( σκληρό/μαλακό, βαρύ/ελαφρύ, άδειο/γεμάτο), ομαδοποιεί και κατηγοριοποιεί αντικείμενα ( φρούτα, ζώα, παιχνίδια κτλ.), εντοπίζει χρώματα που θα του ζητηθούν (κόκκινο, μπλε, πράσινο, κίτρινο), δείχνει μέρη του σώματος όταν του ζητηθούν και τοποθετεί στην σειρά τέσσερις απλές εικόνες που απεικονίζουν μια ιστορία.

Στην έκφραση παρατηρούνται επίσης αλλαγές που σχετίζονται με την καταληπτότητα της ομιλίας η οποία παρουσιάζει μεγάλη εξέλιξη αν και εμμένουν αντικαταστάσεις συμφώνων, ενώ περιλαμβάνει προτάσεις των 5-8 λέξεων. Το παιδί είναι σε θέση να περιγράψει ένα γεγονός ή μια διαδικασία που του συνέβη με την σωστή χρονολογική σειρά, χρησιμοποιεί αυθόρμητα αντωνυμίες όπως (εγώ, εσύ, αυτός, εμείς, εσείς, αυτοί κτλ.), ονομάζει χρώματα, επαναλαμβάνει προτάσεις 6 απλών λέξεων. Επιπλέον, είναι σε θέση να απαντήσει σε ερωτήσεις που εισάγονται με το ‘’ποιος;’’, ‘’που;’’, ‘’πότε;’’, ‘’τι;’’, δίνει λογικές απαντήσεις σε ερωτήσεις. Στις προτάσεις που δημιουργεί χρησιμοποιεί σύνθετες λέξεις ( και , γιατί), χρησιμοποιεί μελλοντικός χρόνους (θα), ενώ ονομάζει πρώτο/ τελευταίο αντικείμενο από σειρά αντικειμένων ( Αυτό τι είναι; Πρώτο ή τελευταίο; ).

Η σωστή ανάπτυξη του προφορικού λόγου έχει μεγάλη σημασία για το παιδί καθώς μεγαλώνει , αφού τυχόν λάθη στον προφορικό λόγο θα περάσουν αργότερα και στον γραπτό λόγο με αποτέλεσμα αυτό να έχει επιπτώσεις στις σχολικές επιδόσεις του. Για οποιεσδήποτε διευκρινήσεις ή ανησυχίες απευθυνθείτε στους ειδικούς.

Κουτσοβίτη Παναγιώτα

Λογοθεραπεύτρια

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση