Χημεία και Χριστούγεννα

Όσο περίεργο και αν ακούγεται, η χημεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα Χριστούγεννα.  Από το χριστουγεννίατικο δέντρο ως και τη γαλοπούλα υπάρχει πανδαισία χημικών ενώσεων, επιβεβαιώνοντας το ρητό πως η χημεία είναι πραγματικά ΠΑΝΤΟΥ!! Παρακάτω φαίνεται και το γιατί.

Χριστουγενιάτικο δέντρο: Συμβολίζει την ευτυχία των ανθρώπων για τη γένηση του Χριστού και ο στολισμός του αποτελεί μια από τις πιο αγαπημένες συνήθιες μικρών και μεγάλων. Ξεκίνησε από την Γερμανία και τα πρώτα στολίδια του ήταν είδη ρουχισμού, φαγητά και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, που στην πορεία εξελίχθηκαν σε στολίδια. Στην Ελλάδα το έθιμο αυτό καθιερώθηκε από τον βασιλιά  Όθωνα. Αυτό που ίσως πολλοί δε γνωρίζουν είναι πως το άρωμα του χριστουγενιάτικου δέντρου οφείλεται στο πινένιο, ενώ το αιθέριο έλαιο οξικό βορνύλιο του προσφέρει το φρέσκο άρωμα πεύκου.

 

LED φωτάκια: Τα φωτάκια αυτά κατέχουν εξέχουσα θέση στον στολισμό του δέντου, του σπιτιού ή και της βεράντας μας.Αποτελούνται από έναν αγωγό που εκπέμπει φωτεινή ακτινοβολία. Το χρώμα που εκπέμπουν εξαρτάται από τη τη σύσταση του υλικού που χρησιμοποιείται. Το γάλλιο είναι το πιο συνηθες καθώς πολλά υλικά βασίζοναι σε αυτό, όπως το φωσφορούχο γάλλιο, φωσφωρούχο αρσενούχο γάλλιο, νιτρίδιο του γαλλίου καθώς και ινδούχο νιτρίδιο του γαλλίου.

Οι χριστουγεννιάτικες μπάλες:  Τα όμορφα αυτά ασημένια στολίδια είναι κατα βάση επάργηρα. Για να παρασκευαστούν, στο εσωτερικό τους προστίθεται νιτρικός  άργυρος  και πυκνό διάλυμα αμμωνίας. Εν συνεχεία, με την προσθήκη διαλύματος γλυκόζης παράγεται η ασημένια αυτή επίστρωση.

Candy cane: Οι γνωστές σε όλους μας γλυκές καραμελίτσες σε σχήμα μπαστουνάκι, δεν είναι τίποτα άλλο από μείγμα νερού, ζάχαρης, άμυλο αραβοσίτου με άρωμα μέντας. Η ζάχαρη ή σακχαρόζη, ανήκει στους υδατάνθρακες  και συγκεκριμένα στους δισακχαρίτες  και κυριαρχεί στην καθημερινή μας ζωή καθώς τη συναντάμε παντού.

Η γαλοπούλα:  Ένα από τα πιο παλιά έθιμα το οποίο μας έρχεται από το Μεξικό, ειναι η γνωστή σε όλους μας γαλοπούλα. Παλαιότερα, τις γιορτινές μέρες συνηθιζόταν  να μαγειρεύουν μεγάλα πουλιά όπως χήνες και φασιανούς στην πορεία όμως καθιερώθηκε η γαλοπούλα. Η αντίδραση στην οποία οφείλεται η γεύση και το άρωμα της γαλοπούλας είναι η αντίδραση Malliard κατά την οποία παράγονται ενώσεις που συμβάλλουν στο ψήσιμο αλλά και στο άρωμα της. Η βέλτιστη θερμοκρασία αντίδρασης  κυμαίνεται ανάμεσα στους 140-165 ˚C.

Το αλεξανδρινό: Το γνωστό σε όλους μας λουλούδι των χριστουγέννων μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν δείκτης. Το κόκκινο χρώμα στα φύλλα του οφείλεται στην ανθοκυανίνη, που αν τα βράσουμε σε νερό, το εκχύλισμα αυτό αλλάζει χρώμα ανάλογα την οξύτητα, ή αλκαλικότητα του διαλύματος.

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση