Αναπτυξιακός Έλεγχος για παιδιά προσχολικής ηλικίας

  • Το νέο μας εργαλείο BAYLEY (Bayley scales of infant and toddler development)

Τι είναι το BAYLEY;

Το BAYLEY  είναι ένα  εργαλείο  αξιολόγησης που χορηγείται  σε  νήπια και μικρά παιδιά από 1 έως και 42 μηνών και αξιολογεί την ανάπτυξη της λειτουργικότητας τους. Χορηγείται  από παιδιατρικούς, ψυχολόγους,  εργοθεραπευτές και φυσικοθεραπευτές.

Ο πρωταρχικός στόχος του τεστ είναι να αναγνωρίσει  και να καθορίσει τα παιδιά με αναπτυξιακή καθυστέρηση και να παρέχει πληροφορίες για τον προγραμματισμό της θεραπευτικής  παρέμβασης.

Το BAYLEY  αποτελείται από τέσσερις  βασικές κλίμακες:

  • Τη γνωστική κλίμακα
  • Τη γλώσσα (περιλαμβάνει τον εσωτερικό και εκφραστικό λόγο)
  • την κινητική κλίμακα (περιλαμβάνει την λεπτή και αδρή κίνηση) και
  • την κοινωνικο-συναισθηματική κλίμακα και την προσαρμοστική κοινωνική συμπεριφορά,

στοιχεία τα οποία συμπληρώνονται  από τους  γονείς ή τους  φροντιστές των παιδιών.

 

Γιατί να επιλέξω αυτό το εργαλείο να χορηγηθεί στο παιδί μου;  

Η δημιουργός του τεστ  Nansy Bayley (1969) κατέδειξε ότι η ανάπτυξη των ικανοτήτων κατά τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής, δεν ακολουθεί ένα συστηματικά τακτικό πρότυπο για τις «νοητικές» και «κινητικές» ικανότητες. Δηλαδή, πολλές από τις ικανότητες και χαρίσματα που αποκτώνται νωρίς στη ζωή, διαφοροποιούνται με την πάροδο των χρόνων και έτσι κάθε ταξινόμηση ικανοτήτων σε παράλληλες οδούς μέτρησης είναι τεχνητή και χωρίς ουσιαστικό σκοπό. Επομένως, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και δυσλειτουργιών που παρουσιάζονται σε κάθε φάση της αναπτυξιακής διαδικασίας, σημαντικότερη είναι η πλήρης και αξιόπιστη καταγραφή και αξιολόγηση της πραγματικής εικόνας του παιδιού. Η άποψη της Bayley σχετικά με τη δομή και την πρόοδο της παιδικής ανάπτυξης οδήγησε στη δημιουργία ενός μοναδικού τύπου αξιολόγησης, που διαφέρει από αυτά που έχουν σχεδιαστεί για την αξιολόγηση μεγαλύτερων παιδιών ή και ενηλίκων.

Χρειάζεται πιστοποίηση για την χορήγηση του εργαλείου;

Ναι, είναι απαραίτητο ο ειδικός  που το  χορηγεί το συγκεκριμένο εργαλείο  να είναι πιστοποιημένος χορηγητής. Αυτό γίνεται εφόσον, ο ειδικός παρακολουθήσει  σεμινάριο εκπαίδευσης.

 

Πού μπορώ να απευθυνθώ  για την χορήγηση του;

Το Κέντρο Αγωγής Παιδιού και Εφήβου «Εξέλιξη» είναι εδώ για εσάς! Οι πιστοποιημένοι ειδικοί του κέντρου μας είναι οι πλέον  κατάλληλοι για την χορήγηση του Bayley και είναι  διατεθειμένοι να σας λύσουν οποιαδήποτε απορία έχετε.

Βιβλιογραφία

 

Κεντρικό κατάστημα: Λεωνίδου 1, Σπάρτη Τηλ.: 2731081050

Υποκ. 1: Λεωνίδου 40, Σπάρτη Τηλ.: 2731082009

Υποκ. 2: Μολάοι (Πλησίον Παιδικού Σταθμού)

Τηλ.: 2732023421

 

Περισσότερες πληροφορίες www.kentro-exelixi.gr

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση