Γιορτές υπό….εφηβεία

Όλοι μας την περίοδο των εορτών βιώνουμε ανάμεικτα συναισθήματα. Πόσο μάλλον τα παιδιά και οι έφηβοι που ανυπομονούν να έρθουν οι γιορτές για να ξεκουραστούν από τις σχολικές τους υποχρεώσεις, να βγουν έξω με τους φίλους τους και να διασκεδάσουν και να λάβουν δώρα. Όταν σκεπτόμαστε τις γιορτές, ίσως οι περισσότεροι από εμάς να φέρουν την εικόνα ενός οικογενειακού τραπεζιού την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς γεμάτο λαμπιόνια, δώρα, όμορφες μυρωδιές και αγαπημένα πρόσωπα. Όμως, η εικόνα αυτή μπορεί να μην ανταποκρίνεται σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής μιας οικογένειας…

Για παράδειγμα, οι γονείς αναφέρουν ότι οι έφηβοι ενδιαφέρονται μόνο για τα πάρτυ και τις εξόδους με τους φίλους τους, αγνοώντας τα οικογενειακά εορταστικά τραπέζια, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει έντονες συγκρούσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι η εφηβεία είναι μια περίοδος κατά την οποία παρατηρούνται οργανικές, βιολογικές αλλά και ψυχοκοινωνικές μεταβολές. Ο έφηβος αφήνει πίσω την παιδική του ηλικία και οδεύει προς την ενηλικίωση. Αυτό σημαίνει ότι αποκτά νέο ρόλο και θέση στην οικογένεια, κάτι που πολλές φορές δυσκολεύει τη λειτουργία της.

Πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε;

  • Αποφεύγουμε το κήρυγμα και τις συμβουλές: Αρχικά, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι έφηβοι αποκτούν νέες ανάγκες και επιθυμίες σε σχέση με αυτές που είχαν στο παρελθόν. Η τάση τους για ανεξαρτητοποίηση δεν σημαίνει απαραίτητα αποξένωση από την οικογένεια. Αντίθετα, στην προσπάθειά τους να βρουν τη δική τους ταυτότητα, οι έφηβοι αναζητούν την αγάπη, την προστασία και το ενδιαφέρον των γονέων τους με διαφορετικό τρόπο, ενώ παράλληλα προσπαθούν να διαφοροποιηθούν από το ρόλο του μικρού παιδιού που βίωναν ως τώρα.

 

  • Ακούμε προσεκτικά αυτό που θέλουν να μας πουν, επικοινωνούμε πραγματικά μαζί τους:  Ας μην αγνοούμε την έντονη συναισθηματική κατάσταση των εφήβων που πολλές φορές το πραγματικό αίτημά τους για συζήτηση χάνεται. Η ευθιξία, η υπερευαισθησία, το πείσμα και η ισχυρογνωμοσύνη είναι κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά που συναντάμε στην επικοινωνία μας με εφήβους. Έτσι λοιπόν, πρέπει να ακούσουμε προσεκτικά αυτό που θέλουν να μας πουν και να κατανοήσουμε την ανάγκη τους. Αντί να τρομάξουμε και να θυμώσουμε ή να τσακωθούμε μαζί τους, ας σκεφτούμε ψύχραιμα τι είναι που ζητάει και ας προχωρήσουμε σε έναν ειλικρινή διάλογο μαζί του που να καλύπτει και τις δύο πλευρές.

 

  • Θέτουμε όρια και κανόνες: Η οριοθέτηση είναι βασική προϋπόθεση για κάθε είδους σχέση, πόσο μάλλον στην επικοινωνία μας με τους εφήβους που εκεί τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα. Θα ήταν χρήσιμο να θέτουμε όρια και κανόνες που είναι προσαρμοσμένοι στην εκάστοτε περίπτωση, χωρίς να αδικούν ή να δρουν πιεστικά και εκβιαστικά προς τους εφήβους. Μπορούμε να συζητάμε και να εξηγούμε το λόγο που επιθυμούμε την τήρηση κάθε κανόνα και να συμφωνούμε από κοινού για την εφαρμογή του.

 

Παρά τις δυσκολίες που μπορεί να συναντήσουμε στην επικοινωνία μας με τους εφήβους, ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε περάσει από την ηλικία αυτή. Και εμείς ανυπομονούσαμε για τις εξόδους και τα πάρτυ και εμείς βιαζόμασταν να μεγαλώσουμε και εμείς θέλαμε να μας φέρονται ειλικρινά και ουσιαστικά. Η αγάπη και η αποδοχή είναι το μοναδικό δώρο που μπορούμε να τους χαρίσουμε….

 

 

Καλές γιορτές!!!!!!!!!

Δουρίδα Ελένη

Ψυχολόγος

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση