«Μαθαίνοντας με τη λάμψη των γιορτών»

Η ομορφότερη εποχή του χρόνου για μικρούς και μεγάλους έφτασε. Οι πόλεις και τα χωριά φορούν τα γιορτινά τους ενδύματα και σε κάθε γωνιά το φως των λαμπιονιών, η ζεστασιά από ένα τζάκι και η γλυκιά μυρωδιά μιας ζεστής σοκολάτας κυριαρχούν και μας ταξιδεύουν στη μαγεία των γιορτών. Τα παιδικά χαμόγελα, τα στολισμένα έλατα και η γιορτινή διάθεση φωνάζουν: «Ήρθαν τα Χριστούγεννα!».

Η γιορτή αυτή αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε οι γονείς και τα παιδιά να έρθουν ακόμα πιο κοντά και να αναπληρώσουν τον χρόνο που στερούνται λόγω των πολλών υποχρεώσεων της καθημερινότητας. Ταυτόχρονα, προσφέρεται για τον εμπλουτισμό των γνώσεων των παιδιών, καθώς η μάθηση γίνεται παιχνίδι.

Πιο συγκεκριμένα, ένα όμορφο χριστουγεννιάτικο παραμύθι δίπλα στο αναμμένο τζάκι είναι εισιτήριο «πρώτης θέσης» για το ταξίδι στη χώρα της φαντασίας. Σε συνδυασμό μάλιστα με την αναδιήγησή του ή την αποτύπωση στο χαρτί, ως ζωγραφιά, μιας σκηνής του παραμυθιού, επιτυγχάνεται η ενίσχυση της κατανόησης και του λεξιλογίου του παιδιού.

Η έρευνα και η καταγραφή επίσης των χριστουγεννιάτικων εθίμων ενός τόπου, προσθέτει κι άλλα «βέλη» στη γνωστική φαρέτρα των παιδιών. Μία απλή συνέντευξη από γιαγιάδες και παππούδες για τις χριστουγεννιάτικες συνήθειες ή ακόμα και τα γνωστά κάλαντα, φέρνουν σε στενότερη επαφή τα παιδιά με την παράδοση.

Χριστούγεννα σημαίνουν χαρά, αγάπη και παιδικά χαμόγελα και ποιος καλύτερο τρόπος υπάρχει, για την εξασφάλιση του τελευταίου, από το παιχνίδι; Χριστουγεννιάτικα παζλ, ομαδικά παιχνίδια όπως η δημιουργία χιονάνθρωπου και φυσικά επιτραπέζια ( με εκπαιδευτικό ή όχι περιεχόμενο), κάνουν τη μάθηση ένα πολύχρωμο χριστουγεννιάτικο χωριό ζαχαρωτών κι όχι την υπόγεια κατοικία των καλλικαντζάρων των Χριστουγέννων.

Η κατάκτηση, βέβαια, της γνώσης μπορεί να γίνει και δια μέσου άλλων οδών, όπως αυτή του πολιτισμού. Ο ελεύθερος χρόνος προσφέρει την ευκαιρία να επισκεφθείτε χώρους πολιτισμού όπως μουσεία και θέατρα ή να δείτε μία χριστουγεννιάτικη ταινία. Επενδύστε στη σύνδεση της γνώσης με ευχάριστες εμπειρίες και δεν θα χάσετε.

Εκμεταλλευτείτε τη γιορτή των Χριστουγέννων και δώστε την ευκαιρία στο παιδί να κατανοήσει πως μέσα από τη διασκέδαση μπορεί να αποκτήσει γνώσεις, πως είναι δυνατόν να μάθει με τη λάμψη των γιορτών.

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση