Γνωριμία με τη Σχολική Ετοιμότητα

Γνωριμία με τη Σχολική Ετοιμότητα

Τι είναι η  «σχολική ετοιμότητα»;

Αν ερμηνεύσει κανείς τη φράση “σχολική ετοιμότητα” παρατηρείται πως εστιάζει στο αν ένα παιδί είναι έτοιμο να φοιτήσει επιτυχώς στην Α’ δημοτικού. Βέβαια, προκύπτουν ερωτήματα τα οποία είναι τα ακόλουθα:

-Τι σημαίνει πως το παιδί είναι έτοιμο να φοιτήσει στο σχολείο;

-Τι πρέπει να ξέρει και τι μπορεί να κάνει το παιδί προκειμένου να αρχίσει καλά και να φοιτήσει ομαλά στο σχολείο;

-Πόσο έτοιμο είναι να δεχτεί τις νέες γνώσεις σε συγκεκριμένο πλαίσιο – αυτό της σχολικής τάξης – και τους ρυθμούς που αυτό επιβάλλει;

Η σχολική ετοιμότητα βοηθά σημαντικά στο να δώσει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, αφού πρόκειται για μία παιδαγωγική μέθοδο που σέβεται τον προσωπικό ρυθμό και τη διαφορετικότητα του κάθε μαθητή. Έτσι, το κάθε παιδί μαθαίνει όταν είναι έτοιμο και η μάθηση αποτελεί μία ευχάριστη διαδικασία. Αξίζει να σημειωθεί πως αν οι μαθησιακές διαδικασίες γίνονται πρόωρα δημιουργούνται εντάσεις και απογοητεύσεις (Καραμπάτσος, 2000).

 

Πώς επηρεάζει η σχολική ετοιμότητα τη μαθησιακή πορεία των παιδιών;

Η σχολική ετοιμότητα εστιάζει στη γνωστική και συναισθηματική ωριμότητα του παιδιού, καθώς στην Α’ δημοτικού είναι απαραίτητες τόσο οι γνωστικές όσο και οι συναισθηματικές δεξιότητες προκειμένου να κατανοούνται και να εμπεδώνονται οι διάφορες δραστηριότητες (ατομικές, ομαδικές) που πραγματοποιούνται κατά την εκπαιδευτική διαδικασία. Τα παιδιά, λοιπόν, συγκεντρώνονται πιο εύκολα, ακολουθούν οδηγίες, κατακτούν την ικανότητα ταξινόμησης, σειροθέτησης και στοχεύουν στην ολοκλήρωση της μαθησιακής διαδικασίας χωρίς εμπόδια.

 

Mε ποιους τρόπους μπορεί να διερευνηθεί;

Το Κέντρο Αγωγής Παιδιού και Εφήβου “Εξέλιξη”  παρέχει υπηρεσίες και εξειδικευμένα εργαλεία ώστε να εντοπιστεί ο βαθμός ετοιμότητας ενός παιδιού. Μερικά από τα εργαλεία αυτά είναι: Α’ ΤΕΣΤ, ΦΩΤΑΔΥΣ, ΑΘΗΝΑ ΤΕΣΤ, ΑΚΟΑ, Κριτήριο Αξιολόγησης Γραπτού Λόγου κ.ά), τα οποία εντοπίζουν δυσκολίες σε πολλαπλούς τομείς που αφορούν την κοινωνική-συναισθηματική ανάπτυξη, τις γλωσσικές δεξιότητες, τη γνωστική λειτουργία, την ανάγνωση, τη γραφή καθώς και τη σωματική ανάπτυξη και υγεία.

Μέσα από ένα πλήθος πακέτων, βρείτε αυτό που σας ταιριάζει και ενημερωθείτε αξιόπιστα!

Κλείστε το ραντεβού σας στο τηλέφωνο: 27310-81050!

 

Κεντρικό κατάστημα: Λεωνίδου 1, Σπάρτη  Τηλ.: 2731081050

Υποκ. 1: Λεωνίδου 40, Σπάρτη Τηλ.: 2731082009

Υποκ. 2: Μολάοι (Πλησίον Παιδικού Σταθμού) /Τηλ.: 2732023421

Περισσότερες πληροφορίες www.kentro-exelixi.gr

 

Βιβλιογραφία

Καραμπάτσος Αντ. (2000). Παράγοντες & εκτιμήσεις σχολικής ετοιμότητας. Αθήνα: Ατραπός.

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση