Τι χρειάζεται να ξέρει ένα παιδί Στ’ Δημοτικού για να πάει στο Γυμνάσιο

Ήρθε η ώρα το εκτάκι μας να πάει στο Γυμνάσιο. Αυτή όμως η μετάβαση είναι μια σημαντική αλλαγή στη ζωή του παιδιού που του προκαλεί άγχος και για αυτό πρέπει να έχει κατακτήσει κάποιες δεξιότητες για να μπορεί να προσαρμοστεί και να ανταπεξέλθει.

Μία δασκάλα μας παρουσιάζει τι αναμένεται να ξέρει ένα παιδί ολοκληρώνοντας την έκτη δημοτικού!

Αρχικά,  όσον αφορά την ανάγνωση περιμένουμε να έχει κατακτήσει σε ικανοποιητικό βαθμό την αναγνωστική ευχέρεια και κατανόηση. Συνάμα σχετικά με την ορθογραφία οφείλει να γνωρίζει σε μεγάλο βαθμό τις βασικές καταλήξεις ρημάτων, ουσιαστικών και επιθέτων αλλά και τη θεματική ορθογραφία. Βασικό είναι ακόμα να γνωρίζει τους χρόνους των ρημάτων και την κλίση ουσιαστικών και επιθέτων.

Είναι σημαντικό να είναι σε θέση να διατυπώνει ολοκληρωμένα κείμενα και να μπορεί να παράγει περίληψη κειμένου.

Στα μαθηματικά πρέπει να γνωρίζει τις 4 βασικές πράξεις, την επίλυση αλγορίθμων και την επίλυση απλών και σύνθετων προβλημάτων. Ακόμα οφείλει να έχει γνώση των κλασμάτων (πράξεις, προβλήματα), των ποσοστών (επίλυση προβλημάτων) και τη βασική θεωρία της γεωμετρίας (εμβαδόν, περίμετρος).

Τέλος είναι απαραίτητο να έχει και κάποιες γνώσεις στα θεωρητικά μαθήματα. Πιο συγκεκριμένα,  στη Φυσική να γνωρίζει για τον ηλεκτρισμό και τον μαγνητισμό, τη μηχανική και για το πώς λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα. Όσον αφορά τη Γεωγραφία να ξέρει πράγματα για τον πλανήτη γη και γι όσα περιλαμβάνει (ήπειροι, κλίμακα). Στην Ιστορία σχετικά με την επανάσταση του 1821 και για την Ελλάδα τον 19ο και 20ο αιώνα. Επιπλέον από το μάθημα της Κ.Π.Α να θυμάται τα βασικά για την κοινωνία και την πολιτεία (πολίτευμα, νόμοι).

Μια καλά σχεδιασμένη μετάβαση ενός παιδιού από την έκτη δημοτικού στο Γυμνάσιο θα βοηθήσει να αρθούν τα εμπόδια στη μάθηση και θα του επιτρέψει να αναπτύξει το πλήρες ακαδημαϊκό δυναμικό του.

 

Ηρώ Βενιζέλου

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση