ΕΣΥ ΞΕΡΕΙΣ ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΟΥ;

Παρακάτω θα βρεις κάποιες έξυπνες συμβουλές για πριν και κατά τη διάρκεια συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού σου δελτίου…

Η διαδικασία των Πανελλαδικών εξετάσεων τελείωσε και από το αποτέλεσμα των εξετάσεων θα κριθεί το ποιοι από τους υποψηφίους θα καταφέρουν να μπουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η σωστή και επιτυχής επιλογή σπουδών θα βοηθήσει τους νέους να πραγματοποιήσουν τους επαγγελματικούς τους στόχους και να είναι δημιουργικοί για το υπόλοιπο της ζωής τους. Για να επιτευχθεί όμως αυτό θα πρέπει αρχικά οι νέοι να εκμεταλλευτούν όσο το δυνατόν πιο σωστά το διάστημα αυτό, ψάχνοντας και αναζητώντας τις κατάλληλες σπουδές για εκείνους και έπειτα θα πρέπει να προβούν στη σωστή και έξυπνη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού τους.

Πριν λοιπόν από τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου οι υποψήφιοι θα πρέπει να διαμορφώσουν ένα προσωπικό τους πλάνο κάνοντας στον εαυτό τους αρχικά ερωτήματα αυτογνωσίας. Μερικά από αυτά θα μπορούσαν να είναι τα παρακάτω:

  • Ποια είναι τα στοιχεία της προσωπικότητας μου;
  • Ποιες είναι οι δυνατότητες μου και οι δεξιότητες που διαθέτω;
  • Ποιες είναι οι αξίες μου;
  • Τι θα ήθελα να μου προσφέρει το μελλοντικό μου επάγγελμα;

Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι θα πρέπει να ενημερωθούν επαρκώς για μια σειρά κομβικών σημείων που αφορούν τις μελλοντικές τους σπουδές, όπως είναι το αντικείμενο και το πρόγραμμα σπουδών των σχολών που σκέφτονται να δηλώσουν, τις μεταπτυχιακές σπουδές που θα μπορούν να ακολουθήσουν με το πέρας των προπτυχιακών τους σπουδών, για την αγορά εργασίας και τις θέσεις που αυτή προσφέρει σε κάθε κλάδο κτλ.

Όταν ο νέος λοιπόν απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα και βρει και όλες εκείνες τι πληροφορίες που χρειάζεται θα ξεκαθαρίσει μέσα στο μυαλό του ποιες είναι οι σχολές που τον ενδιαφέρουν και σε ποιες κλίνει να καταλήξει. Το κομμάτι αναζήτησης πληροφοριών που αφορά τις σχολές και τα προγράμματα σπουδών που διαθέτουν είναι πολύ σημαντικό, αφού μπορούν να κρίνουν αν είναι κάτι που τους ενδιαφέρει και μπορούν να ανταπεξέλθουν, αποφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο να μπουν σε μια σχολή που δεν θα τους ταιριάζει τελικά.

Ένα ακόμα σημαντικό σημείο που θα πρέπει να σταθούν και να δώσουν βάση οι υποψήφιοι είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και το διπλό μηχανογραφικό δελτίο, δυο φαινόμενα που θα μπουν σε εφαρμογή από φέτος και απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα προκύπτει κάθε χρόνο από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων στα εξεταζόμενα μαθήματα κάθε πεδίου πολλαπλασιαζόμενο με έναν συντελεστή, τον οποίο θα ανακοινώνει κάθε τμήμα ΑΕΙ που ανήκει στο εκάστοτε πεδίο. Κατά τη διάρκεια συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού Δελτίου στο σύστημα, δεν θα επιτρέπεται αυτόματα στους υποψηφίους να δηλώσουν τμήματα αν η επίδοση τους είναι κάτω από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που έχει ανακοινώσει το εκάστοτε τμήμα. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ένας υποψήφιος μπορεί να έχει περάσει την ΕΒΕ, ωστόσο ακόμα και τότε να μην καταφέρει να εισαχθεί στο τμήμα που θα ήθελε γιατί οι θέσεις μπορεί να έχουν καλυφθεί από άλλους υποψηφίους με πιο υψηλή βαθμολογία.

Το δεύτερο καινούργιο σημείο που πρέπει να σταθούμε είναι το διπλό μηχανογραφικό δελτίο. Για πρώτη φορά λοιπόν φέτος δίνεται η ευκαιρία στους υποψηφίους να συμπληρώσουν μαζί με το καθιερωμένο μηχανογραφικό δελτίο για τα ΑΕΙ και ένα δεύτερο για τις θέσεις στα ΙΕΚ. Στο συγκεκριμένο μηχανογραφικό δελτίο θα συμπεριληφθούν περίπου 130 ειδικότητες σε 24 επαγγελματικούς τομείς. Η εγγραφή όσων επιτύχουν να εισαχθούν θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο και έπειτα θα ακολουθηθεί και μια δεύτερη φάση εισαγωγής στα ΙΕΚ που θα αφορά ουσιαστικά τις θέσεις ανά ειδικότητα που δεν καλύφθηκαν στην πρώτη φάση και τις θέσεις δεν είχαν προκηρυχθεί κατά την πρώτη αυτή φάση.

Όταν ξεκινήσει η διαδικασία συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων, οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν αρχικά ένα πρόχειρο μηχανογραφικό δελτίο , να το τροποποιήσουν αν αυτό χρειαστεί και έπειτα να προχωρήσουν στην οριστική υποβολή του.

Φτάνοντας λοιπόν στο τέλος αυτού του άρθρου ας κάνουμε κάποιες επισημάνσεις που ίσως είναι αυτονόητες, αλλά ταυτόχρονα και αρκετά σημαντικές:

  • Δεν μπορείς να εισαχθείς σε μια σχολή για την οποία δεν εκδήλωσες ενδιαφέρον στο μηχανογραφικό σου δελτίο. Για αυτό το λόγο θα ήταν προτιμότερο να δηλώσεις αρκετά τμήματα που ανήκουν στο επιστημονικό σου πεδίο.
  • Αν με τα μόρια που κατάφερες να συγκεντρώσεις εισάγεσαι σε περισσότερες από μια σχολές, τότε θα μπεις σε αυτή που είχες δηλώσει πρώτη. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός/ή στη σειρά των προτιμήσεων σου και η σειρά με την οποία θα δηλώσει τις σχολές να εκφράζει την προσωπική σου επιθυμία και όχι τις πιθανολογίες της επιτυχίας σου ή της αποτυχίας σου με γνώμονα τις βάσεις της περσινής χρονιάς.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

Ρεγγίνα Βουλουμάνου, Ψυχολόγος.

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση