ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Πόσο ωφέλιμη μπορεί να είναι για το παιδί;

Η ανάπτυξη του παιδιού είναι συνδεδεμένη με την μελέτη και το διάβασμα, στο οποίο οι γονείς μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο, ανεξαρτήτου μόρφωσης. Οι τρόποι που χρησιμοποιούν οι γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά τους στο διάβασμα μπορούν να βοηθήσουν:

  • Στην σχολική απόδοση
  • Την πορεία των παιδιών

Έρευνες δείχνουν ότι η χαμηλή επίδοση στα μαθήματα πολλές φορές δεν οφείλεται  στη νοημοσύνη ή στις μαθησιακές δυσκολίες, αλλά σε προβλήματα της οργάνωσης μελέτης.  Πολλά από τα ζητήματα τα οποία αφορούν την επιτυχία στο σχολείο περιστρέφονται γύρω από:

  • την ανάπτυξη ενός καλού προγράμματος μελέτης μαθημάτων
  • τις προσδοκίες των γονιών αναφορικά με τις εργασίες των παιδιών για το σπίτι.

Οι γονείς σίγουρα έχουν τον κύριο ρόλο στο να παρέχουν το περιβάλλον, τα υλικά και την ενθάρρυνση, που είναι απαραίτητα ώστε τα παιδιά να μελετούν με επιτυχία τα μαθήματά τους. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν πρέπει να συνδέεται η σχολική επίδοση με την ικανοποίηση προσωπικών αναγκών του γονέα, για αυτό και οι απαιτήσεις προς τα παιδιά πρέπει να είναι σε λογικό πλαίσιο.

Η οργάνωση μπορεί να διευκολύνει τη ζωή των παιδιών με διάφορους τρόπους μάθησης και σκέψης. Μπορεί να χρειαστεί κάποια προσπάθεια στην αρχή, αλλά αξίζει τον κόπο μακροπρόθεσμα. Ακολουθούν συμβουλές για να βοηθήσετε τα παιδιά να βελτιώσουν τις δεξιότητες οργάνωσης στο σπίτι και στο σχολείο.

  1. Χωρίστε τις εργασίες σε κομμάτια.

Βοηθήστε τα παιδιά να σπάσουν τα σχολικά έργα ή τις δουλειές του σπιτιού σε μικρότερα, πιο διαχειρίσιμα βήματα. Αυτό θα τους δείξει ότι κάθε έργο έχει μια αρχή, μια μέση και ένα τέλος.

  1. Φτιάξτε λίστες ελέγχου και λίστες υποχρεώσεων.

Μόλις τα παιδιά γνωρίσουν όλα τα βήματα που σχετίζονται με μια συγκεκριμένη εργασία, βοηθήστε τα να το προσθέσουν σε μια συνολική λίστα υποχρεώσεων. Συμπεριλάβετε τακτικές εργασίες και δουλειές στο σπίτι. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να διατηρούν τη λίστα σε ένα μέρος όπου θα τη βλέπουν συχνά και μπορούν να ελέγχουν τα επιτεύγματά τους.

  1. Διδάξτε δεξιότητες διαχείρισης ημερολογίου και χρόνου.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να γράφουν σημαντικές εργασίες σε ένα ημερολόγιο (ψηφιακό ή χαρτί). Στη συνέχεια, βοηθήστε τους να εκτιμήσουν πόσο χρόνο θα πάρει κάθε εργασία. Αφού ολοκληρώσουν μια εργασία, ρωτήστε αν η εκτίμηση του χρόνου ήταν ακριβής ή όχι. Εάν χρειάζεται, προτείνετε προσαρμογές για την επόμενη φορά. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τα παιδιά να γράψουν την ημερομηνία λήξης απευθείας στις σχολικές εργασίες.

  1. Καθιερώστε καθημερινές ρουτίνες.

Η δημιουργία ενός τακτικού προγράμματος μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν τι να περιμένουν όλη την ημέρα. Χρησιμοποιήστε χρονοδιαγράμματα εικόνων, ρολόγια και άλλες στρατηγικές διαχείρισης χρόνου.

  1. Χρησιμοποιήστε χρωματική κωδικοποίηση.

Αναθέστε χρώματα σε κάθε σχολικό μάθημα. Για παράδειγμα, οι πράσινοι φάκελοι και τα σημειωματάρια μπορεί να είναι για την γλώσσα και μπλε για μαθηματικά. Χρησιμοποιήστε φακέλους τσέπης με έντονα χρώματα για αντικείμενα που πρέπει να υπογραφούν και να επιστραφούν. Προτείνετε τη χρήση στυλό διαφορετικών χρωμάτων για να βοηθήσετε τα παιδιά να αλλάξουν από το ρόλο του συγγραφέα στο ρόλο του συντάκτη.

  1. Δημιουργήστε διασκεδαστικά βοηθήματα μνήμης.

Δείξτε στα παιδιά πώς να δημιουργούν τις δικές τους προτάσεις, τραγούδια, ακρωνύμια ή κινούμενα σχέδια για να θυμούνται πληροφορίες. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα βοηθήματα μνήμης για οτιδήποτε.

  1. Δημιουργήστε έναν οργανωμένο χώρο εργασίας.

Αφήστε χώρους στο σπίτι όπου κάθε παιδί μπορεί να εργάζεται χωρίς διακοπή. Θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα αν βρίσκεται κάπου κοντά σας για στιγμές που χρειάζονται τη βοήθειά σας. Κρατήστε σχολικά είδη και τεχνολογία όπως αριθμομηχανές, tablet ή φορητούς υπολογιστές κοντά.

  1. Κάντε τακτικούς ελέγχους σακιδίων.

Το σακίδιο πλάτης του παιδιού σας είναι ένας κρίσιμος σύνδεσμος μεταξύ σπιτιού και σχολείου, οπότε είναι σημαντικό να το διατηρείτε τακτοποιημένο. Προγραμματίστε ένα χρόνο κάθε εβδομάδα για τα παιδιά να καθαρίζουν και να οργανώνουν το σακίδιο.

  1. Βοηθήστε τα παιδιά να σκεφτούν μπροστά.

Πριν τον ύπνο, καθίστε μαζί για να αναθεωρήσετε τα σχέδια για την επόμενη μέρα. Αυτό μπορεί να κάνει τα παιδιά να αισθάνονται πιο ασφαλή. Μαζί μπορείτε να προγραμματίσετε πώς να χειριστείτε τα πράγματα εάν προκύψει μια αλλαγή στο πρόγραμμα.

Και μην ξεχνάτε:

Η ενθάρρυνση παίζει καθοριστικό ρόλο στο ζήτημα του διαβάσματος. Πρέπει να τονίζονται τα θετικά στοιχεία του παιδιού και να επιβραβεύονται οι προσπάθειές του. Το μπράβο δεν πρέπει να συνδέεται μόνο με καλούς βαθμούς, ενώ η σύγκριση των επιδόσεων κάθε παιδιού με εκείνες των αδελφών ή των φίλων του μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει.

Καρακίτσου Πολυξένη: Κοινωνική Λειτουργός                                                                                                                              

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση