Προσοχή..Εξετάσεις προσεχώς!!!

Εξετάσεις, τεστ, διαγωμίσματα, αξιολογήσεις είναι μερικές από τις λέξεις που μόνο στο άκουσμά τους οι παλμοί ανεβαίνουν και οι λειτουργίες του σώματος, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, χτυπάνε κόκκινο!!! Και αν το καλοσκεφτεί κανείς ειδικά τα τελευταία χρόνια η ζωή του ανθρώπου ξεκινάει από την επιβεβαίωση μιας εξέτασης!!! Παρ’ όλα αυτά οι εξετάσεις αν και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι τς ζωής μας, δεν έχουν καταφέρει να αποτελούν και την πιο χαρούμενη διαδικασία στην οποία, όπως φαίνεται, πρέπει να υποβληθούμε ουκ ολίγες φορές στη ζωή μας!!!

Όλο αυτό όμως ίσως ήταν λίγο διαφορετικό αν από μικρή ηλικία τα παιδιά μαθαίνανε να αγαπούν τη γνώση και πως από την αρχή της σχολικής ηλικίας να προετοιμάζονται σωστά για να κάνουν »κτήμα» τους τη γνώση και αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την ώρα που πλησιάζουν οι εξετάσεις να περνούν πιο ομαλές συναισθηματικές εντάσεις. Σε αυτήν την περίπτωσή το άγχος ονομάζεται δημιουργικό/παραγωγικό καθώς σε παρακινεί να βελτιωθείς. Σε αντίθετη περίπτωση το άγχος μπορεί να προκαλέσει πολλές δυσάρεστες καταστάσεις.

Αυτά που χρειάζονται λοιπόν για να φτάσουμε στις εξετάσεις »παρέα» με το δημιουργικό μας άγχος είναι 5 απλά βήματα τα οποία καλό είναι, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, να ακολουθούνται από νωρίς!!! Αρχικά, οργανώνουμε τον χρόνο μας με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούμε και να διαβάζουμε και να χαλαρώνουμε..ναι ναι γίνεται με αρκετή εξάσκηση!!! Στη συνέχεια, οργανώνουμε και »σπάμε» την ύλη με τρόπο που να μας διευκολύνει να τη διαβάσουμε όσο πιο ευχάριστα γίνεται!!! Επιπλέον, χρησιμοποιούμε διάφορες τακτικές μελέτης που μας βοηθούν να »απομνημονεύουμε» πιο εύκολα τα δύσκολα /δυσνόητα κομμάτια!!!Ταυτόχρονα, κάνουμε συχνές επαναλήψεις κυρίως στα σημεία που μας δυσκολεύουν!!! Και για το τέλος, άφησα το πιο ανατρεπτικό »κόλπο»..σκονάκι για διαβασμένους..ναι ναι καλά διαβάσατε..πολλοί μαθητές μαθαίνουν γράφοντας αυτά που δεν μπορούν να κατανόησουν ή δυσκολεύονται να θυμηθούν..και όχι δεν το συνιστούμε για την ώρα της εξέτασης!!!

Αυτά θα σκεφτέστε είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους!!! Τι γίνεται όμως με τους μαθητές του »παρά πέντε»..πως μπορούμε να τους βοηθήσουμε..Ξεκινάμε, λοιπόν, ΧΘΕΣ κιόλας, δηλαδή αμέσως!!! Επόμενο βήμα, να μπορέσει ο μαθητής να γίνει πολύ επιλεκτικός με την ύλη που θα διαβάσει κυρίως στα θεωρητικά μαθήματα (στα θετικά ίσως είναι λίγο πιο δύσκολο). Στη συνέχεια, καλό είναι να βρει ποια δεν ξέρει καθόλου και ποια είναι πιο σημαντικά ώστε να επικεντρωθεί σε αυτά!!! Συγχρόνως, χρειάζεται να βάλει προτεραιότητες!!! Ακόμα, θα πρέπει να κάνει συχνά διαλείμματα αλλά και επαναλήψεις!!!Όμως, όταν χρειαστεί να κάνει αμέσως διάλειμμα!!!Και τέλος, η σωστή διατροφή και ο ποιοτικός ύπνος είναι δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες για την επίτευξη του στόχου μας!!!

Και αν όλα αυτά σας φαίνονται »βουνό» μπορείτε να απευθυνθείτε στο Κέντρο Αγωγής Παιδιού και Εφήβου »Εξέλιξη» όπου οι εξειδικευμένοι επιστήμονες της διεπιστημονικής μας ομάδας θα σας κατατοπίσουν, γονείς και μαθητές, αναλυτικά για θέματα που αφορούν τις εξετάσεις (προαγωγικές και πανελλήνιες).

 

Τατσώνα Α. Βικτωρία

Φιλόλογος-Ειδική Παιδαγωγός

Βιβλιογραφία:

Ρασιδάκη Χρ.-Παντελή Σμ. (2012), ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ..ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ, Αθήνα: Πατάκης

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση