Όταν κάτι πρόκειται να αλλάξει…

Οι ειδικοί συστήνουν τη ρουτίνα στην καθημερινότητα των παιδιών, αλλά και των ενηλίκων.  Αυτή βοηθά ώστε να υπάρχει οργάνωση  και πρόγραμμα, και αυτά με τη σειρά τους παρέχουν την αίσθηση της ασφάλειας , κυρίως στα παιδιά, καθιστώντας τα ήρεμα.

Ωστόσο, μπορεί να υπάρξουν περίοδοι που η ρουτίνα αυτή θα χρειαστεί να αλλάξει. Όλοι μιλούν για αυτή την αλλαγή που θα έρθει, γιατί θα έρθει, τι θα φέρει και κανείς δεν εξηγεί στα παιδιά. Πολλές φορές μάλιστα μιλάμε μπροστά στα παιδιά, σαν να μην είναι παρόντα, δημιουργώντας αμέτρητα ερωτηματικά και άγχος. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται τόσο εύκολα τις αλλαγές που πρόκειται να συμβούν, ή εμείς τελικά τα προιδεάζουμε χωρίς να τους εξηγούμε ποτέ. Ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Αν παρατηρήσετε τα παιδιά σας, στη βρεφική ηλικία και ενώ κάποια αλλαγή πρόκειται να συμβεί στην οικογένεια, πιθανόν να εντοπίσετε μια ένταση, πιο έντονο κλάμα, άρνηση για το φαγητό. Αργότερα, το άγχος τους μπορεί να εκδηλώνεται με πιο έντονη ενασχόληση με τα γεννητικά τους όργανα, κλάματα μέσα στη νύχτα χωρίς να υπάρχει οργανική αιτία, προσκόλληση στη μητέρα, ασυνήθιστες εκρήξεις θυμού . Σε μεγαλύτερη ηλικία, μπορεί να παρουσιάσουν ενουρήσεις, προκλητική συμπεριφορά, παλινδρόμηση σε προηγούμενα αναπτυξιακά στάδια, θυμό και άρνηση για το σχολείο.

Πως θα προετοιμάσουμε τα παιδιά για τις επερχόμενες αλλαγές;

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά θα πρέπει να προετοιμάζονται ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Ακόμα και το νεογέννητο βρέφος είναι σε θέση να νιώσει μια αλλαγή που θα αναστατώσει τη μητέρα του. Επίσης, η προετοιμασία καλό είναι να γίνεται και από τους δύο γονείς.

  • Προετοιμάστε το παιδί σας λεκτικά, με ήρεμη και καθησυχαστική φωνή, διατηρώντας οπτική επαφή.
  • Όταν το παιδί είναι σε θέση να διακρίνει εικόνες, γύρω στους έξι μήνες, χρησιμοποιείστε τη δύναμη της εικόνας ώστε να το προετοιμάσετε. Ζωγραφίστε αυτοσχέδιες εικόνες σχετικές με την αλλαγή που πρόκειται να έρθει, και περιγράψτε τες. Δείξτε του τις εικόνες και επιμείνετε σε λέξεις κλειδιά.
  • Φτιάξτε το δικό σας παραμύθι, χρησιμοποιώντας πάντα εικόνες , αλλά και μια μικρή περιγραφή δίπλα, ώστε να ανατρέχετε μαζί με το παιδί όταν το έχει ανάγκη.
  • Φροντίστε να ενημερώσετε το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον σχετικά με τον τρόπο που θα θέλατε να το διαχειριστεί. Δώστε σαφείς και ξεκάθαρες οδηγίες στα πρόσωπα που τυχόν θα εμπλακούν στην ανατροφή των παιδιών σας.
  • Σε περίπτωση απουσίας κάποιου γονέα, φροντίστε να ενημερώσετε τα παιδιά με ποιο τρόπο θα επικοινωνούν μαζί σας και ποιές ώρες (αν είναι περιορισμένες). Χρησιμοποιείστε την τεχνολογία και διαβάστε μαζί το βραδινό παραμύθι αν και εκείνο το επιθυμεί.

Είναι σημαντικό να παρατηρούμε το παιδί μας και να μεταφράζουμε τις συμπεριφορές του, χωρίς άγχος αλλά με προβληματισμό. Τα ίδια τα παιδιά μας δίνουν τις απαντήσεις. Οι αλλαγές προκαλούν άγχος στους ενήλικες, μα πιο έντονο στα παιδιά, τα οποία δεν γνωρίζουν πώς να το διαχειριστούν.

  • Αγκαλιάστε τα
  • Μιλήστε τους
  • Δείξτε τους
  • Μην τα υποτιμάτε

 

Κοκκινάκου Κανέλλα

Ψυχολόγος

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση