Πως προετοιμάζουμε επαρκώς το παιδί για την επιστροφή του στο σχολείο;

Το καλοκαίρι φτάνει σιγά-σιγά στο τέλος του και η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στο σχολείο έχει ήδη ξεκινήσει. Η επιστροφή των παιδιών στα θρανία αποτελεί ένα αρκετά στρεσογόνο γεγονός τόσο για τα παιδία όσο και για τους γονείς. Οι γονείς προσπαθώντας καθημερινά να ανταπεξέλθουν στις διάφορες υποχρεώσεις που έχουν, αγνοούν μερικές φορές τα σημάδια άγχους που παρουσιάζουν τα παιδιά, καθώς νιώθουν να πλησιάζει όλο και πιο κοντά η έναρξη της νέας σχολικής χρονίας. Οι πιο συχνοί παράγοντες που προκαλούν άγχος όσον αφορά την έναρξη του νέου σχολικού έτους είναι ο φόβος για το άγνωστο, οι καινούργιοι συμμαθητές και εκπαιδευτικοί, οι νέες και πιο δύσκολες απαιτήσεις που καλείται το παιδί να φέρει εις πέρας, η κοινωνική του προσαρμογή κτλ.

Η μετάβαση των παιδιών απο την καλοκαιρινή περίοδο που το μόνο που τους απασχολούσε ήταν το παιχνίδι τους, στο πρωινό ξύπνημα, στη μελέτη και στην παρακολούθηση πολύωρων μαθημάτων, είναι ένα εξαιρετικά μεγάλο σοκ για τα ίδια. Γι’αυτό το λόγο οι γονείς θα πρέπει να είναι δίπλα στα παιδιά τους σε αυτή την μεταβατική περίοδο και με τη βοήθεια τους τα παιδιά να ξεκινήσουν ομαλά την νέα σχολική χρονία.

Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένες συμβουλές που θα μπορούσατε να ακολουθήσετε, έτσι ώστε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να προσαρμοστούν και να ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες:

  • Καθιερώστε μια ρουτίνα ύπνου που θα βοηθήσει τα παιδιά να προσαρμοστούν στο πρωινό ξύπνημα.

    Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών τα παιδιά ακολουθούν λιγότερο αυστηρά ωράρια ύπνου. Πολύ σύντομα όμως θα κληθούν να ξυπνάνε καθημερινά αρκετά νωρίς και επίσης να είναι σε θέση να διατηρήσουν την προσοχή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τις σχολικές ώρες. Για αυτό το λόγο θα ήταν καλή ιδέα 1-2 εβδομάδες πριν την έναρξη του σχολικού έτους οι γονείς σε συνεργασία με τα παιδιά να καθιερώσουν μια ρουτίνα ύπνου βασισμένη στις απαιτήσεις της νέας σχολικής χρονίας. Αυτό δεν θα είναι τόσο εύκολο ωστόσο, αφού τα παιδιά θα κληθούν να ρυθμίσουν από την αρχή το βιολογικό τους ρολόι. Έτσι οι γονείς θα πρέπει να εφοδιαστούν με υπομονή και να είναι δίπλα στα παιδιά τους σε αυτές τις νέες συνθήκες.

  • Εξηγείστε στο παιδί τους λόγους για τους οποίους η ρουτίνα του πρέπει να αλλάξει.

    Το παιδί δεν θα πρέπει να εκλάβει αυτή την αλλαγή ως τιμωρία ή ως ένα στενάχωρο γεγονός. Δείξτε στο παιδί ότι ολόκληρη η οικογένεια μετά το τέλος των διακοπών μπαίνει σε νέους ρυθμούς και ακολουθεί διαφορετικά ωράρια. Μην περιμένετε το παιδί να συνεργαστεί αμέσως. Ένα παιδί που τους καλοκαιρινούς μήνες έπεφτε για ύπνο στις 11 για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσει να κοιμάται απο τη μια μέρα στην άλλη στις 9. Ξεκινήστε να παροτρύνετε το παιδί να πέφτει 20 λεπτά νωρίτερα απο την ώρα που έχει συνηθίσει και περνώντας οι μέρες μειώστε σταδιακά την ώρα μέχει να φτάσετε στην επιθυμητή ώρα ύπνου.

  • Ξεκινήστε να οργανώνετε το χώρο που το παιδίθα μελετά και το δωμάτιο του.

    Σε συνεργασία με το παιδί διαμορφώστε ένα χώρο που θα το βοηθάει να συγκεντρώνεται και να μελετά. Παροτρύνετε το παιδί να συμμετέχει ενεργά στην διαμόρφωση του χώρου μελέτης του, έτσι ώστε να του ταιριάζει απόλυτα.

  • Συζητήστε με το παιδί για ο,τι το απασχολεί. Αν όχι όλα τα παιδιά, ένα μεγάλο ποσοστό αυτών βιώνει άγχος και νευρικότητα όταν πλησιάζει η έναρξη της σχολικής χρονίας. Συζητήστε και αναγνωρίστε τις ανησυχίες και τους φόβους των παιδιών. Εξηγείστε τους ότι είστε δίπλα τους και οτι καθημερινά θα προσπαθείτε να τα βοηθήτε να διαχειριστούν τις διάφορες δυσκολίες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν.

  • Αν το παιδί είναι αγχωμένο επειδή πάει για πρώτη φορά σχολείο ή επειδή αλλάζει σχολικό περιβάλλον μια βόλτα στο χώρο του σχολείου με τη συνοδεία σας θα ήταν βοηθητική για εκείνο.

Είναι σημαντικό να δώσετε στο παιδί σας να καταλάβει οτι ακόμα και αν τελείωσε το καλοκαίρι

δεν θα πρέπει να στεναχωριούνται, αφού μια νέα περίοδος πολύ όμορφη ξεκινάει για εκείνα!

Καλή σχολική χρονία!

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση