Πώς μπορούν οι γονείς να υποστηρίξουν παιδιά και νέους που επιστρέφουν στο σχολείο:

  1. Προετοιμασία για την αλλαγή

Το να βοηθήσουμε τα παιδιά να προετοιμαστούν για την αλλαγή είναι το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση κάθε μετάβασης. Η ανοιχτή συζήτηση για το πότε και γιατί θα συμβούν τα πράγματα βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζουν τι πρόκειται να συμβεί στο μέτρο του δυνατού και τι θα πρέπει να περιμένουν, ώστε να μην υπάρχουν εκπλήξεις. Αυτό μπορεί να τα βοηθήσει να αισθάνονται ασφαλή.

  1. Η κατάλληλη επιστροφή στην ρουτίνα

Η επιστροφή σε μια ρουτίνα μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος προετοιμασίας για την επιστροφή στο σχολείο. Οι ώρες ύπνου και οι ώρες αφύπνισης ενδέχεται να έχουν αλλάξει κατά τη περίοδο της καραντίνας. Προσπαθήστε να τα προσαρμόσετε σταδιακά έτσι ώστε τα παιδιά να είναι έτοιμα για τη σχολική ημέρα.

  1. Ακούστε τα παιδιά σας

Το να είσαι εκεί και να είσαι διαθέσιμος για να ακούσεις τις σκέψεις και τα συναισθήματα των παιδιών είναι τόσο σημαντικό. Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να μιλήσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Η αναγνώριση αυτών των συναισθημάτων χωρίς κρίση ή η ανάγκη εξεύρεσης λύσεων αμέσως μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να ανοίξουν και να μοιραστούν τις ανησυχίες τους μαζί σας. Αυτό το μοίρασμα των συναισθημάτων των παιδιών είναι χρήσιμο, ώστε να διαβεβαιώσετε τα παιδιά ότι τα συναισθήματά τους είναι φυσιολογικά και ότι είστε εκεί για αυτά. Μπορεί να είναι χρήσιμο να μιλήσετε με τα παιδιά για το τι να περιμένουν με την επιστροφή τους στο σχολείο, τι  μένει το ίδιο, καθώς και για το τι αλλάζει κατά τη διάρκεια της μετάβασης – αυτό μπορεί να αυξήσει την αίσθηση της σταθερότητάς τους και της ασφάλειας. Επίσης βοηθά στο να μη μεγεθύνονται παράλογοι και υπέρμετροι φόβοι και τυχόν παράλογες ανησυχίες να τεθούν σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο..

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και θα βιώσει τα πράγματα με τον δικό του τρόπο!!!

  1. Ενθαρρύνετέ τα παιδιά να μιλήσουν

Μερικές φορές, τα παιδιά δυσκολεύονται να μιλήσουν για το πώς αισθάνονται. Μπορεί να μην έχουν τις λέξεις ή να ξέρουν τι να πουν. Μπορεί να βοηθήσει στην παροχή προτροπών και ανοιχτών ερωτήσεων ως αφετηρίας για συνομιλίες. Ακολουθούν ορισμένες προτεινόμενες ερωτήσεις που οι γονείς και οι δάσκαλοι θα μπορούσαν να ζητήσουν από τα παιδιά, ώστε να τους βοηθήσουν να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους σχετικά με την επιστροφή στο σχολείο:

  • Τι περιμένεις;
  • Τι σε προβληματίζει; τι σου δημιουργεί δυσκολία;
  • Πως νομίζεις ότι θα είσαι ασφαλής;
  • Μπορώ να κάνω κάτι που να σε διευκολύνει;
  • Υπάρχει κάτι που σε δυσανασχετεί με την επιστροφή σου σχολείο; 
  1. Συνεχίστε να τους μιλάτε με την επιστροφή τους από το σχολείο

Όταν τα παιδιά και οι νέοι επιστρέψουν στο σχολείο, οι γονείς μπορεί να διαπιστώσουν ότι το να ρωτάς για την ημέρα τους μπορεί συχνά να οδηγήσει σε αδιαφορία, «δεν θυμάμαι» και ένα σκέτο «καλά» . Και πάλι, η προσφορά τους για να ξεκινήσουν συνομιλίες μπορεί να τους βοηθήσει να ανοίξουν και να μοιραστούν μερικά από τα συναισθήματά τους πιο εύκολα. Ορίστε μερικά παραδείγματα:

  • Πως ήταν η ημέρα σου;
  • Τι σε δυσκόλεψε σήμερα στο σχολείο;
  • Τι πήγε καλά σήμερα;
  • Πες μου κάτι ωραίο που έγινε σήμερα στο σχολείο;
  • Πες μου κάτι που δεν πήγε όπως υπολόγιζες σήμερα; 
  1. Προσφέρετε διαβεβαίωση

Μερικά παιδιά μπορεί να χρειάζονται πολλή διαβεβαίωση για την επιστροφή στο σχολείο. Θα είναι σημαντικό για τους γονείς και τους δασκάλους να επικοινωνούν έτσι ώστε οι οικογένειες να γνωρίζουν τι να περιμένουν και ποια μέτρα ασφαλείας εφαρμόζει το σχολείο. Οι γονείς θα έχουν στη συνέχεια περισσότερες γνώσεις για να μπορούν να μοιράζονται στα παιδιά τους.

Εάν τα παιδιά ανησυχούν να επιστρέψουν στο σχολείο ή να χωριστούν από τους γονείς τους, μπορεί να είναι χρήσιμο να μιλήσετε για να τους υπενθυμίσετε τα πράγματα που απολαμβάνουν στο σχολείο. Έχοντας προγραμματισμένες δραστηριότητες διασκέδασης και ανταμοιβής θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση της θετικότητας και της αίσθησης του επιτεύγματος των παιδιών!!!

Μάρθα Ι.Ηλιοπούλου

Ειδική Παιδαγωγός/Φιλόλογος

MA Special Education/B.T.E.C Edexcel

Μέλος Πανελλήνιας Ένωσης Ειδικών Παιδαγωγών

 

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση